Skøytegruppa Tynset IF

I løpet av sommeren og høsten har gruppene møttes i Vikingskipet på Hamar for å utveksle erfaringer og trene sammen.
– Ideen til samarbeidet ble født i Heerenveen under mesterskapet der i mars, sier Tynsets hovedtrener Jon Arne Hugudal. Først og fremst ville vi samarbeide for å utvikle oss som trenere slik at vi fikk en bedre fagbakgrunn for å støtte løperne.


TEKNIKKTRENING: Tynsetinger og bergensere i lang rekke. Farestveit følger med i bakgrunnen.

De tre trenerne, Jon Arne Hugudal fra Tynset, Roald Farestveit fra Bergen og Ståle Njåtun fra Asker har siden forrige sesong utvekslet ideer og treningstips foran oppladningen til årets sesong.
– Vi utveksler treningsprogrammer og bruker litt fra hver av oss, sier Farestveit.
– Egentlig var dette forrige landslagstrener Jon de Koks idé. Han besøkte i sin tid både Tynset og Bergen og mente vi burde samarbeide. Siden løperne likevel møtes på Hamar kunne samarbeidet gå på tvers av kretsgrensene. Dette var nytenkning.

Den første samlingen for løperne var under sommerisen i Vikingskipet i juli. Da var løpere og trenere samlet i ei uke. Sist helg møttes gruppene til nok en fellestrening i Vikingskipet.
– De to samlingene vi har hatt har vært meget bra, sier Farestveit. Det har blitt en fin flyt i treningen. Løperne driver hverandre fram og har det moro sammen.
Foruten trening på is, er aktivitetene preget av allsidighet, og alt fra rugby til svømming sto på programmet under sommersamlingen.

SAMLING PÅ ISEN: Løpere fra Bergen og Tynset i Vikingskipet søndag. Fra Bergen: Cecilie Hannevig, Thomas Hannevig, Christoffer Farestveit, Camilla Farestveit, Joachim Halleland, Ole-Christian Thømt, Roald Farestveit (trener) og Thony Hannevig (trener). Fra Tynset: Mari Øverli, Marianne Mælen, Line Bredalslien, Eirin Lien, Ole Bjørnsmoen Næss, Jon Arne Hugudal (trener). Hege Bøkko fra Hol er også med på samlingene. Askerløperne deltok ikke på søndag.
Trenerne er ikke i tvil om at samlingene har hatt en positiv effekt.
– Samarbeidet bærer frukter med en gang, Vi ser at løperne vokser på det, sier Farestveit.
Samarbeidet favner i alt 22 løpere; gutter og jenter i alderen 13 til 16 år. Alle lærer av alle på isen, men junioren Camilla Farestveit som i år ble norgesmester på 3000 meter for seniorer, har nok mest å lære bort rent skøyteteknisk.

SAMARBEID: Bergenstrener Roald Farestveit kommer med tips til tynsetingene. Fra høyre: Line Bredalslien, Eirin Lien, Marianne Mælen og Mari Øverli. Midt i bildet: Ole Bjørnsmoen Næss og Jon Arne Hugudal (trener)
– Alle kan ikke bli verdensmeter eller norgesmester, men alle kan komme på et høyere nivå. Det er inspirerende for løperne.
De tre trenerne har allerede ideer for fortsatt samarbeid også neste år.
– Men det farlig å legge for stramme planer. Blir det for mye kan en risikere at en ikke makter å følge opp og samarbeidet rakner, sier Farestveit som har 17 års fartstid som skøytetrener.
– Vi får det til når det er såpass uforpliktende som det er nå, sier han. Men en ting står på planen: vi skal en gang til Tynset.
Hamarlekene i midten av oktober blir første dyst for løperne. Selv det er beinhard konkurranse på isen, skal trenerne samarbeide under løpene.
– Vi skal ha et skikkelig apparat rundt løperne, og vi skal holde trøkket under konkurransen, sier Farestveit.

Skøytegruppa Tynset